iklan2

Khamis, 24 Julai 2014

Awasi lubang kecil pada kotak suis dan rumah lampu..

Assalamu'alaikum dan salam sejahtera..
Kali ini aku nak coretkan sedikit info tentang lubang-lubang kecil yang biasa terdapat pada rumah lampu kalimantang dan juga pada kotak suis dan juga soket.


Gambar di atas ialah sebuah lampu kalimantang jenis panjang yang berkadaran 36 watt @ 40 watt. Sering dijumpai masalah yang berlaku pada lampu jenis ini ialah pada lampunya, starter @ pemulanya dan juga coknya. Jika sedikit masa dahulu, ia juga mengandungi kapasitor berwarna putih sebagai penyimpan cas elektrik. Masalah yang paling ketara sehingga menyebabkan trip @ litar pintas ialah "choke"nya. Saya cerita melalui pengalaman sendiri. Mungkin rakan-rakan ada pengalaman yang lain. Selain daripada cicak yang suka sangat bertelur dan bertapa di dalam rumah lampu kalimantang ini dan juga di dalam kotak suis lampu. Cuba lihat gambar di bawah ini.Jadi, pastikan lubang-lubang kecil yang ada pada kotak suis dan juga rumah lampu kalimantang ditutup dengan sloytape @ pvc tape bagi mengelakkan daripada cicak masuk ke dalamnya. Badan cicak ini nanti akan meyebabkan litar pintas sama ada di dalam rumah lampu ataupun di dalam kotak suis dan juga soket. 

Sempena Aidilfitri yang bakal tiba tak lama lagi, pastikan kemeriahannya tidak terganggu oleh cicak yang masuk ke dalam lubang kecil sama ada di rumah lampu atau di kotak suis di rumah anda.. hehe..Sekian untuk kali ini. Salam Ramadhan al-Mubarak..Subhanallah..
Alhamdulillah..
Allahu Akbar..

Tiada ulasan :