iklan2

Isnin, 21 Julai 2014

Mesin basuh automatik tidak keluar air..

Assalamu'alaikum dan salam sejahtera..
Alhamdulillah, Ramadhan bulan yang mulia datang lagi. Jangan kita jadikan puasa sebagai alasan untuk kita mengurangkan produktiviti kerja.
Ok, di sini aku nak coretkan sedikit berkenaan dengan mesin basuh automatik jenama samsung model WA88B5, 6.8kg.


Ownernya mengadu yang air tidak masuk ke dalam tiub mesin selepas dionkan walhal setting pada 'PCB' @ Printed Circuit Board nya boleh dilakukan. Jadi komponen yang mengawal kemasukan air ini ialah "Water Inlet Valve". Lihat gambarajah 'B' di bawah ini.

 
Selepas diuji water inlet valve ini didapati ianya dalam keadaan yang baik.


Water inlet valve itu sekali lagi dipasang pada tempatnya dan diuji samaada power supply dari PCB sampai kepadanya atau tidak. Selepas diuji, bermakna tiada power supply ke valve tersebut dan selepas diperiksa fius dan sambungan wayarnya, maka kita sudah mengagak yang problemnya datang dari PCB tersebut.


Maka setelah ditukar PCB yang baru dan ditest mesin basuh tersebut, maka ia telah berfungsi seperti asal. Alhamdulillah.. Sekian coretan untuk kali ini. :)


Subhanallah..
Alhamdulillah..
Allahu Akbar..


193 ulasan :

Luziaf berkata...

Saya mempunyai model mesin basuh Samsung WA88B5. Sama dengan model ni. PCB board saya juga sudah rosak. Di mana saya boleh beli spare part PCB board tersebut? Puas saya cari online ... tak jumpa. Berapakah harganya? Boleh Bantu? Terima kasih

Wai Bee berkata...

Faizul, pcb board ini boleh didapati di Samsung Service Centre utk mendapatkan pcb board yg asal, tetapi ada pilihan lain iaitu pcb board yg klon, made in china dan ia dijual pd harga yg lbh murah drpd yg asal, yg murah boleh didapati di mana2 kedai elektronik yg menjual sparepart pada harga sekitar rm100 - rm150, klu yg asal sekitar rm200 ke atas..

chekmud berkata...

mesin bsuh sya xmsk air jg...nk test inlet valve tu mcm mne...sya suspek valve tu rosk sbb try test dgn test pen ada api kt kpla cuck smbung dgn valve tu..

Wai Bee berkata...

nk test water inlet valve tu kena bawa keluar dan check dgn power supply, jika tarikan gegelungnya kuat, bermakna ia dlm keadaan baik. Adalah lebih baik jika ditest terus dgn menyambungkan paip air ke valve tersebut sprti gambar di atas supaya kita dpt mengetahui lebih lanjut tentang prestasinya..

chekmud berkata...

power supply dh bypas ke cmne? bpe kerugian kalau tukar wtr inlet valve tu ..

Wai Bee berkata...

Power supply kat water inlet tu mmg dh ada terminal life dan neutral, x perlu bypass.. Harga saya x pasti sbb blum pernah beli :)

Tny Adam berkata...

Tuan,

Saya punya mesin basuh model samsung wa885b juga.Mesin ni tiba2 xidup. Tekan butang on/off xidup. Bwk kwn tgk dia kata rosak board dio. So benda tu PCB kan? Kat mana yea tuan boleh suggest utk beli PCB clone di Sel/KL??
Tq sgt2 tuan.

Wai Bee berkata...

Klu mesin langsung x hidup, cuba check fius d plug 3 pin dan fius dkt terminal d belakang.
PCB tu Printed Circuit Board, klu d area KL cuba usha d Jln Pasar, atau cuba tanya kwn2 yg berdekatan situ yg tahu tmpt mana nk dptkan.. maaf ye.. :)

pena sepi berkata...

Assalamualaikum... Saya guna mesin basuh panasonic 7kg.fully auto.masalah dia.bile dah siap cuci tak boleh nak keluar air.kenapa ek?

Wai Bee berkata...

Waalaikumsalam.. Kan ke klu dh siap cuci mmg air dia dh tak keluar? Air akan keluar slps wash dan slps rinse saja kan.. maaf saya kurang faham dgn soalan awk..

pena sepi berkata...

Sory2.mksd sya.air xblh klua slpas wash... Dy btakung kt dlm...

Wai Bee berkata...

Oo.. Kemungkinan saluran air keluar tersumbat oleh kain atau duit siling.. Cuba usha tengok..

pena sepi berkata...

Trima ksih tuan... mesin basuuh saya dah berfungsi dgn bk.bmodalkn skru drvr bnga.n dpt untng splh sen hahaha.assalamuulalaikum...

Wai Bee berkata...

Sama2.. Alhamdulillah..
waalaikumsalam..

Wazirahmad Azhar berkata...

macamana nak test PCB board kite tu rosak @ tak.. sebab lampu dan timer hidup...

Wai Bee berkata...

klu mesin basuh kita tak mau berfungsi seperti biasa, besar kemungkinan pcb board yg rosak..

Toriton berkata...

YB , mesin basuh saya ada masalah pelik sikit.Tiap kali pada permulaan cucian, air masuk seperti biasa,selepas itu dia tak masuk langsung, biar masa cuci atau selepas spin hanya ada bunyi angin yang keluar. So saya kena isi air secara manual . Yang ni, valve ke atau water control yang rosak?brand toshiba.

Wai Bee berkata...

Toriton, rasanya masalah awk tu disebabkan oleh board krn semua step yg dilakukan oleh mesin basuh dikawal oleh electronic board. Tetapi utk lbh detail kita boleh check satu persatu. Agak sukar utk menyatakan sama ada valve yg rosak atau water control yg rosak secara teori. Sebaiknya kita kena hands on utk mengetahui lbh lanjut.. :)

Toriton berkata...

Terima kasih YB!

dCchEe berkata...

salam. na tanya. saya gunakan mesin basuh model sama. problem dia bila na mula basuhan, display dia kuar perkataan "IE". bila bukak water inlet, mesin jalan je. problem dengan water valve gak ke tu?

Wai Bee berkata...

Salam kembali..
awk dh test water inlet valve secara berasingan? Klu valve tu tak berfungsi sprt biasa, kmgkinan ianya rosak dan cuba ganti dgn yg baru. Tp klu masih jugak keluar IE, besar kmgkinan board dia yg problem..

Tok Matt berkata...

Salam...

Tok Matt berkata...

Mesin basuh hiare sy pulak air xmasuk,lain wky pulok?

faizal berkata...

mesin basuh tak boleh rinse.

faizal berkata...

Mesin basuh automatik saya tak boleh nak rinse lepas cuci.valve kat bawah tak terbuka..kenapa ye?

Wai Bee berkata...

Jd lps wash, dia boleh keluar air wash? Cuma rinse je yg x kuar air?

faizal berkata...

Rasanya mcm tu la sbb sllunya saya basuh baju tinggal ja sampai habis..kali ni dia bunyi beep panjang then bila pi tgk dia ada kat masa rinse kat timer tu.

Wai Bee berkata...

Emm.. tak pasti jugak.. kena check tgk baru tahu.. :)

faizal berkata...

Tuan,saya baru cuba basuh lagi skli..lepas wash pun tak kluar air gak la..tapi lepas wash mmg rince la kan..skrg ni dok ada kat mesin basuh.

faizal berkata...

Valve kat bawah tak terbuka,bila tarik manual valve tu boleh la keluar air.

Wai Bee berkata...

Emm.. cuba check water valve dulu, klu dpt bw keluar dan sambung supply direct tgk..

faizal berkata...

Ok terima kasih.

faizal berkata...

As salam..tuan,kalau keluar error OE bagi mesin basuh automatik sharp saya agaknya kenapa ya?setahu yg saya baca Oulet Error..kalau repair @ ganti ’drain motor’ mahal tak agak2..harap dapat bantu.Terima kasih.

faizal berkata...

OE (drain error) maksud saya,dari apa yang saya baca.tq.

Wai Bee berkata...

Faizal, cuba check kat drain dia betul2, takut ada kain atau duit siling yg tersangkut..

faizal berkata...

Saya tgk bila time drain tu wayer kecik yg tarik pintu air keluar tu tak berfungsi..adakah ianya ada kaitan dgn benda tersangkut..saya nak tengok drain betul2 tak boleh sbb kena bukak byk benda,tak cukup alat.

iwan emy berkata...

Samsung fully automatic washing maxhine 6.8kg (WA88V4)..set pcb board macam biasa then start..air masuk macam biasa..bila sampai time wash.mesin jalan mcm biasa..pastu bila masuk time rinse ada tak jalan (keluar simbol 'SE')..bila saya check buka blakang mesin ada bunyi 'tak tak' pada alat yg tertulis drain motor..pegang dgn tangan alat drain motor tu panas..
Masalah mesin saya lepas wash,time rinse dgn spin tak jalan...lampu indicator pada pcb rinse dgn spin berkelip2 mcm biasa..ape masalahnya yer tuan..?harap tuan dpt membantu..bila tanya kedai dye ckp pcb rosak kena tukar baru.ada jugak kdai ckp motor mesin dah rosak...jadi confius..mohon pertolongan dari pihak tuan

Wai Bee berkata...

Brapa tahun dh usia mesin tu? Saya rasa masalah gear dalam drain motor tu sbb tu dia bunyi "tak tak"..

Fahrin Ismail berkata...

bro...
macam mana nak check water inlet walve tue berfungsi dan ada power supply?...
baru beli yg baru ganti....tapi air xmasuk gak....

iwan emy berkata...

Dah 6 tahun kot mesin basuh samsung saya tu..memang bunyi 'tak tak'..saya buka drain moto tu pastu bypass direct soket plug 13amp..tgk moto tu tak pusing pun..getar je

Wai Bee berkata...

Fahrin, kena cabut bw keluar dan sambung direct ke supply soket. Klu on, dia akan bunyi 'ktak' sedikit utk buka valve bagi laluan air masuk. Jika off dia akan tutup semula. Lagi elok klu disambung dgn hos paip air sprti gmbr di atas.
Iwan - drain motor tu ada gear utk memusing, biasanya gear itu sudah haus..

Fahrin Ismail berkata...

nak cari soket leh supply direct yg tak jumpa lak...jump direct pakai wayar merah itam boleh bro?

Wai Bee berkata...

Boleh klu utk test sekejap.. :)

Fahrin Ismail berkata...

tq bro

Fahrin Ismail berkata...

bro..
water inlet tue brfungsi...
so masalhnye power x supply...
kwn kena tukar satu board ke atau boleh beli fius/cip tukar?...
ada email x jadi kwn leh hantar pic...

Wai Bee berkata...

Klu water inlet valve x ada power supply masuk, mgkin board yg problem.. yuseri78@yahoo.com.my

Fahrin Ismail berkata...

klu boarda rosak, kena tukar 1 set ke bro?...
sbb rinse n dry semua ok...no hal

Wai Bee berkata...

Board yg control semua kerja mesin basuh.. tp sebelum itu, awak pastikan semua wayar dlm keadaan baik dan cuba check supply d inlet water valve dgn test pen takut ada wayar yg terputus mgkin digigit tikus..

Fahrin Ismail berkata...

nanti kwn send pic kat email....

Fahrin Ismail berkata...

bro....
check email...tq

Wai Bee berkata...

Salam Tok Matt..

Wai Bee berkata...

Maaf terlepas pandang soalan ni.. sama jugak seperti penanya yg lain, Tok Matt kena check dulu water inlet valve sbb dia yg control air masuk.. :)

smithmagge berkata...

Salam bro...washing machine saya sama model.samsung WA88B5 6.8Kg...wash ,rinse semua ok ..air semua cantik keluar..masalah nya sampai turn nak spin dia terberenti...apa rosaknya bro?kalau nak repair berapa anggaran kos?area saujana utama sg buloh

Wai Bee berkata...

Salam bro smithmagge.. klu spin problem kmgkinan kapasitor utk spin motor yg rosak atau limit switch kat pintu buka tutup mesin ataupun magnet yg melekat kat pintu tu tertanggal.. cuba usha tengok..
Biasanya klu masalah ni tak mahal sangat.. paling mahal klu tukar limit switch pun mgkin dlm rm30-rm40

Dynamic Midland Sdn Bhd berkata...

Salam, mesin basuh saya samsung model WA88V4 bila tekan button power boleh on. Tapi tekan button start tak boleh.

Wai Bee berkata...

Salam. Itu saya x pasti sangat, cuba encik suruh pomen yg berdekatan utk check tengok..

mudah mudahan berkata...

Salam tuan, saya ada mesin basuh samsung wa95v3. Baru-baru ini keluar asap dan bau hangit apabila air mula disedut masuk. Saya terus matikan suis dan cek, water inlet valve hangit, connector menjadi hitam, tapi belum cair. Bila periksa lebih teliti, water inlet itu bocor menyebabkan air menagalir ke connectornya dan terbakar. Saya ganti kan dengan valve second hand. sekarang, apabila tekan butang ON sahaja, air terus masuk tanpa kita tekan START. dan apabila mesin membasuh, ia akan terus berbunyi dan air tidak berhenti.

Mohon pandangan tuan apa kah masalah mesin ini sekarang?

Wai Bee berkata...

Salam kembali tuan..
Sebaiknya jangan guna water inlet valve yg second kerana kita tidak tahu prestasinya sblm ini. Di dlm nya ada spring dan coil takut ada spring yg kurang baik performancenya.. baik tukar yg baru..

Papa Gooner berkata...

Salam tuan,

Terima kasih atas tutorial. Saya berjaya betulkan mesin dgn tukar pcb. Tapi masalah sekarang, air menitik taknak berenti pulak. Hari tu saya ada bukak valve utk test, ada kena mengena ke dgn masalah air taknak berenti ni?

Wai Bee berkata...

Salam kembali tuan.. ya mesti ada problem dgn valve tu sbb tu air x berenti menitik.. kena check balik water inlet valve tu..

Khrysos Midas berkata...

Bro saya nak tnye sedikit.
Saya punya mesin basuh bila masuk nak masuk air. dia teus nak wash. sedangkan sebelum ni dia akan bg beberapa minit untuk air masuk dlu sampai level dia.
tp sekarang xnyempat pulak dia nak basuh. adakah masalah dengan PCB?
Model saya samsung wa88v4.

Ruby Sapphire berkata...

Salam....

Ruby Sapphire berkata...

Slm encik. Saya punyai mesin basuh model samsung WA88B5 6.8 kg. Masalahnya sekarang, bila sy on, semuanya menyala seperti biasa dan bila saya tkn start jer, mesin tidak berpusing mengikut berat pakaian spt biasa, dan terus memilih ker high walaupun pakaian kuantitinya sedikit. Apa yang patut sy lakukan? Diharap encik dapat membantu masalah ini. Trima kasih.....

Ruby Sapphire berkata...

Slm encik. Saya punyai mesin basuh model samsung WA88B5 6.8 kg. Masalahnya sekarang, bila sy on, semuanya menyala seperti biasa dan bila saya tkn start jer, mesin tidak berpusing mengikut berat pakaian spt biasa, dan terus memilih ker high walaupun pakaian kuantitinya sedikit. Apa yang patut sy lakukan? Diharap encik dapat membantu masalah ini. Trima kasih.....

Wai Bee berkata...

Bro Khrysos, semua program mesin basuh itu dikawal oleh board, jika berlaku demikian kmgkinan besar mmg board dia ada masalah..

Wai Bee berkata...

Salam Pn. Ruby, adakah sebelum ini awk pernah tukar board dia? Biasanya keadaan ini berlaku selepas board ditukar kerana setting ia telah berubah..

Ragdarts House berkata...

Salam..mesin basuh samsung wa95v3 saya ada masalah nak deactived childlock.. dah cuba tekan button de actived, tapi masih tak boleh tekan button start untuk running..button lain semua boleh tekan... lg satu, board boleh program balik ke?

Ragdarts House berkata...

Salam..mesin basuh samsung wa95v3 saya ada masalah nak deactived childlock.. dah cuba tekan button de actived, tapi masih tak boleh tekan button start untuk running..button lain semua boleh tekan... lg satu, board boleh program balik ke?

Wai Bee berkata...

Salam.. emm.. maaf la saya x pasti pasal deactived childlock.. mgkin board ada masalah..setahu saya board x de reprogram, ia biasanya ditukar sebiji..

Md Suffian berkata...

Salam en.wai bee..saya ada mesin basuh samsung wa88b5..baru2 ni mesin saya alami masalah..dia keluar asap & bau hangit..lepas stop tu pastu on balik lepas 2 jam,air x boleh masuk.so,saya suspect water inlet valve dia rosak..so saya tuka yg inlet water baru kerugian rm60..bila dh tuka inlet ingatkn ok tp masalah lain pulak timbul..bila on & start tu,time nk detect load,motor dia dpt pusing lawan jam,bila ikut jam x dpt..dan water detect terus high..apa kah pandangan encik?

HafizAzny berkata...

Assalamualaikum bang..mohon bantu..ceritanya mcm ni..masa sy xde kat rmh..kepala paip air mesin basuh tercabut menyebabkn dapur banjir..dan air memenuhi dlm drum mesin basuh..jd sy trus on suis utk buangkn air nya dn tetapkn setting kepada rinse..pd mulanya mesin berpusing seperti biasa..tiba2 ad bunyi *ktakk* dn mesin dh xberpusing tp masih ad bunyi..sy try setting spin..air kluar seperti biasa tp sama mcm rinse..mesin xbrpusing hanya bunyi je..sy bukak blkang mesin basuh tgk bahagian komponen bawah drum ad air disebabkn banjir td..sy on mesin tgk motor kat bwh drum tu xpusing..hanya bunyi je..adakah litar pintas berlaku..atau overload air dlm drum..atau kapasitor trbakar..atau motor trbakar..mohon bantuan sbb sy prlukn mesin basuh utk basuh baju..terima kasih

Wai Bee berkata...

Waalaikumsalam hafiz. Itu kena check satu2 tengok ape problem dia. Saya tak berani nk bgtau yg kapasitor problem atau motor ke.. sebaiknya dtg tengok kat situ aru dpt idea :)

Wai Bee berkata...

Salam Md. Suffian, sy x pasti apa masalah tu..

Mat Isa berkata...

As salam?... Bro...mesin sya air x blh masok..tukar water injet baru pn x blh jga...tlg penjelasan...t/k

Wai Bee berkata...

Waalaikumsalam.. klu dh tukar water inlet pun masih air x masuk ke dlm tab / basin, mgkin board ada masalah..

hafiez hamid berkata...

Klu mesin langsung x hidup, cuba check fius d plug 3 pin dan fius dkt terminal d belakang.

kedudukan fius dkt terminal belakang dimana??

Wai Bee berkata...

En hafiez lihat balik gmbrajah di atas yg ada label 'A' tu.. itulah fius dia..

hafiez hamid berkata...

sy sudah cek...fius semua ok, tiada putus@rosak...adakah PCB eletronik yg rosak

hafiez hamid berkata...

masih tidak boleh ON

hafiez hamid berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
qo berkata...

Salam wai bee. Tolg share kdai yg ada mnjual bod clone utk model diatas WA88B5 d jln pasa. Bod sy mengalami mslh yg sama. Jazakallah

Wai Bee berkata...

ya, tukar board dia

Wai Bee berkata...

Salam.. saya sbnarnya x pernah pegi ke jln pasa tu.. maaf ye sy x pasti kedai mana..

Haneda Johari berkata...

Mesin basuh sy sharp 7kg berfungsi dgn baik tp hrni bile air dh penuh mesin x jln dan keluar LE pd screen .ape mslhnye??

Haneda Johari berkata...

Mesin basuh sy sharp 7kg berfungsi dgn baik tp hrni bile air dh penuh mesin x jln dan keluar LE pd screen .ape mslhnye??

Wai Bee berkata...

Haneda.. maaf sy kurang pasti apa masalah dia.. mgkin ada problem pd limit switch @ magnet dia..

Wai Bee berkata...

Mgkin juga masalah pd motor wash @ kapasitornya atau mgkin problem board.. kena check satu persatu baru kita tahu problem sebenar..

jane poon berkata...

hi, my WA88B5 6.8 kg having problem like this, when I switch on, panel showing -- and looks ok. But when I press start, it won't measure and nothing happen, time counting 49mins. And no water come out. Is it due to PCB board? Where can I get the replacement?

Wai Bee berkata...

Hi Jane.. i think maybe the PCB Board is problem.. you can try to get it at Electric / Electronic spare part shop..

Isdharmawan Ismail berkata...

Salam..sy ade mesin basuh samsung wa88v4..3 tahun pakai ok..tapi hari ni rosak. On dan select program semua ok, tapi bila tekan Start takde respon..board sy rosak ke..mcm mana sy boleh check?

Wai Bee berkata...

Salam.. biasanya keadaan begitu mmg board yg problem. Cara saya ialah dgn menukar terus kpd board yg lain @ baru.

AMORI berkata...

Asaalam tuan...saya ada masalah dengan mesin basuh samsung model WA15QA..
Kemasukkan air pada paras ok....tetapi bila nak mulakan cucuian dia hanya berbunyi buzzz(perlahan)...keadaan seperti motor x berfungsi...
keaadan yang sama bila fungsi spin..
Adakah munglin ianya masalah motor?jika ianya motor berapakah anggaran kosnya...

Mohon pencerahan dari tuan...terima kasih..

Wai Bee berkata...

Wasalam.. Ada beberapa kmgkinan. Mula2 check kapasitor yg benda bulat putih tu, klu ok cuba check belting mgkin longgar atau mgkin masalah motor utk wash dgn spin ataupun mmg masalah board. Jd peralatan elektrik kita kena check satu persatu masalah dia atau biasa dipanggil 'try n error' :)

Zuliza Ahmad berkata...

As salam Encik,
Mesin basuh saya pun sama sprt gmbr di atas.. Prob mesin basuh sy, keluar alarm IE.. Daripada ulasab di atas, sy dapati board sy prob. Klu encik dapat anggarkan harga board utk modal samsung ini, berapa ye? TQ

Faizul Mohd berkata...

Assalam Tuan YB,
Mesin basuh samsung sy ada prob air tak masuk ikut water inlet.
Sy bukak inlet valve , test direct supply 240V, mmg hidup.
Sy check guna multimeter,wiring connection ke water inlet mmg ada supply 240V,
Sy check direct kat pcb output ke water inlet mmg ada output 240V,
Tapi still water inlet tak hidup. Board semua function ok, cuma air tak masuk jugak.
Boleh tlg advice sikit apa masalah mesin ni? Ke pcb yg rosak?
Mohon sedkit pencerahan..Tq Boss!

Wai Bee berkata...

Waalaikumsalam.. Inlet valve yg eosak tu tuan.. Try tukar tgk mcmana..

azhairy .a berkata...

Salam tuan, mesin basuh saya fully auto tak mau spin brand media 7kg, bila cek kota hitam yg ada kabel utk tarik injap buang air tu x jalan

azhairy .a berkata...

Salam tuan, mesin basuh auto tak boleh buang air pastu bila cek kotak hitam yg ada kabel kecik utk tarik injap buang air ada bunyi krik krik, tuan rasa dah rosak ke? Sy ada gambar nak upload tp tak boleh, tuan ada whatsapp ke, brape kos kotak hitam ni

Wai Bee berkata...

Salam.. sy kurang pasti yg kotak hitam tu. Awk bg no tel nti ay wasap inshaAllah..

azhairy .a berkata...

Salam tuan, mesin basuh auto tak boleh buang air pastu bila cek kotak hitam yg ada kabel kecik utk tarik injap buang air ada bunyi krik krik, tuan rasa dah rosak ke? Sy ada gambar nak upload tp tak boleh, tuan ada whatsapp ke, brape kos kotak hitam ni

azhairy .a berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
azhairy .a berkata...

0197545083

azhairy .a berkata...

0197545083

Unknown berkata...

Assalamualaikum .. sy mempunyai masalah mesin basuh toshiba bila spin akan berbunyi geseran yg amat kasar. .. boleh tuan bantu apakah masalahnya n kos utk repair.. tq

negara belia berkata...

SAYA ADA MESIN BASUH PANASONIC FULL AUTO MASA ON AIR TIDAK BERHENTI BIARPUN DAH SET JUMLAH AIR YG MAHU GUNA.. BILA BUANG AIR DAN RAINCE BOLE PULA

negara belia berkata...

SAYA ADA MESIN BASUH PANASONIC FULL AUTO MASA ON AIR TIDAK BERHENTI BIARPUN DAH SET JUMLAH AIR YG MAHU GUNA.. BILA BUANG AIR DAN RAINCE BOLE PULA

Wai Bee berkata...

Mgkin masalah pada 'pressure water inlet' yg bertanda C sprti gmbr di atas. Dia yg mengawal kemasukan air ke dalam mesin basuh..

siti aminah berkata...

Slm tuan....mohon bantuan
Sy guna mesin basuh outo LG model WF - CL700V, Masalahnya masa wash ok..bila hbs wash air kluar very slow...n masa nk rinse terus sangkut....try call pomen dia kata motor air rosak kena dlm 240 kalu dia nk buat...huhu..

siti aminah berkata...

Mohon no hp tuan..

Wai Bee berkata...

Salam pn siti aminah.. Mahal tu rm240, kmgkinan drain pipe tsumbat oleh siling atau kain. Boleh jd juga motor drain yg rosak. Motor tu x de la smpai rm200

CT berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
CT berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
CT berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
CT berkata...

Dh buka tiub air kat blkg mesin tu..cucuk ngn jari tk de la pulak syiling

CT berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Wai Bee berkata...

Ok. Klu xde siling, maksudnya drain motor yg rosak.. ok bye..

Mat Isa berkata...

Perlukan pembaikam mc basuh auto/ manual? Kadar upah berpatutan? Siap segera? Hubungi saya untuk baiki. Terus siap di rumah anda
017_4853048_mat isa
Kol/ msg/wasaap/ we chat.

Mat Isa berkata...

Perlukan pembaikam mc basuh auto/ manual? Kadar upah berpatutan? Siap segera? Hubungi saya untuk baiki. Terus siap di rumah anda
017_4853048_mat isa
Kol/ msg/wasaap/ we chat.

Din Taboh berkata...

Salam bro wai be..saye nk tye.. sye pki mesin basuh panasonic 7kg..masalah nye bile sye spin cucian sye xkering..bile saye tgok air memang keluar..cume baju saye xkering..minta pendapat wai bee

Wai Bee berkata...

Salam.. din taboh naning ke?..
Ok, kmgkinan kelajuan spin tu dh tak kuat. Biasanya dia ada kapasitor utk jaga kelajuan motor semasa wash dan spin. Kmgkinan juga belting sudah longgar atau pun motor spin tu yg dh kurang performancenya..

Mohd suhaimi Bidin berkata...

Salam YB....mesin basuh saya bru smlm buat hal...bila on dan tekan start dia putar tpi air x nk kluar...knpa ya...

Mohd suhaimi Bidin berkata...

Salam YB....mesin basuh saya bru smlm buat hal...bila on dan tekan start dia putar tpi air x nk kluar...knpa ya...

Mohd suhaimi Bidin berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Mohd suhaimi Bidin berkata...

Salam YB....mesin basuh saya bru smlm buat hal...bila on dan tekan start dia putar tpi air x nk kluar...knpa ya...

Wai Bee berkata...

Salam mohd suhaimi. Cuba buka hos paip kat hujung sambung masuk ke mesin tu. Mgkin tersekat kat situ. Ataupun water inlet yg problem..

Unknown berkata...

Salam wai bee..sy guna modal LG..masalahnya bila air masuk dlm mesin dia trus keluar dari tmpat berbuangan air tak blh nk takung..ape maslah dia yer..ade bnda tersangkut ke apew..mohon bantuan

Wai Bee berkata...

Salam kembali.. Cuba check kat tmpt pelepasan air dia. Takut ada benda tersangkut kat situ dan biasanya duit siling..

Hazim Rashid berkata...

Terima kasih tuan wai bee..mesin basuh sye sdah kembali elok seperti biasa..ada dawai yg trsangkut..thank info tuan

Mustaz Adnan berkata...

salam wai bee saya nak tnya pasal mesin basuh saya samsung wa88v4 masalah mesin xdrain air selepas cucian..saya dah test motor drain ia berfunsi dgn baik...hos pelepasan air pon tiada masalah...mintak wai bee bg cadangan

Asmahwati Shukor berkata...

Assalam..saya guna mesin basuh samsung WA12W9...fungsi cucian ok tapi dia akn berhenti pada "rinse"...dan x boleh bilas air bertakung je dalam mesin tu..mohon pencerahan..tq..

Wai Bee berkata...

Waalaikumsalam. Mgkin masalah board sbb dia yg control semua kerja mesin basuh..

Wai Bee berkata...

Waalaikumsalam. . Biasanya ada benda yg tersumbat d bhgn drain pipe sbb tu air bertakung. Kena check tgk dulu ye..

Unknown berkata...

Slm tuan,masalah mesin basuh sy (panasonic NA-F70B2)masa tekan wash tu air masuk,tp air tu terus keluar ke paip.non stop plak tu.sy biar setengah jam pn mcm tu je..kenapa ye?kalo tuan ade sekitar bangi,bleh dtg rumah cek x?ni nombor sy 0122082504 asyraf

Muhammad Amirul berkata...

Salam bos. Sy punya mesin basuh samsung wobble entah apa no model sy lupa. Masalah dia cuma boleh tekan ON, yg lain semua xboleh include start button. Apa mslh dia ye? PCB board problem?

Wai Bee berkata...

Salam.. Mgkin ada problem pd drain motor atau pd tmpt pembuangan air. Maaf saya kat Kuchg Srwk..

Wai Bee berkata...

Salam.. Ye pcb problem..

sabrie berkata...

salam tuan sy ada mesin basuh sharp lepas masuk air dia x berpusing utk wash...just bunyi mcm motor shj yg run..tpi drum x berpusing..knp ye?

Wai Bee berkata...

Salam.. Mgkin belting @ kapasitor atau motor tu sendiri yg problem.. Kena check dulu..

hanisah solehah berkata...

mesin auto saya ada syiling dlm tu. bila spin, mcm nak runtuh mesin bunyi..boleh keluarkan ke atau hantar kedai je..

Farrah Adibah Razelan berkata...

Maaf, tuan..nk tanya..mesin basuh sy, buton on off jer fungsi..button lain x berfungsi..macamana nak buat yer

Azrul Alki berkata...

Bila sampai waktu rinse semua controller display mati..tggu 3_4 hari baru leh nampak display..guna sampau rinse mati balik....model panasonic inverter 16 kg ..apa masalah dia ya...

Wai Bee berkata...

awk boleh keluarkan sendiri.. tp jika x confident panggil pomen yg berkelayakan utk membuatnya..

Wai Bee berkata...

mgkin masalah pd board dia.. kena tukar board yg baru..

Wai Bee berkata...

mgkin masalah pd drain motor ataupun board dia yg problem..

Syaz Anakanda berkata...

Mesin basuh samsung wobble wa16gww.air masuk ok.bila air dah penuh,berhenti sdr.lampu semua masih on.utk fungsi spin saja,tak ada masalah.kenapa ye wai bee

PC/SH (ST 184) berkata...

Salam wai bee...mesin basuh saya model LG WF-CL700 7kg...bila wash ok no problem..bila time rinse air xkeluar dan bila spin hnya bunyi je "ktak"..bila saya pegang drain motor ianya panas...adakah drain motor yg rosak...biasanya brapa harga drain motor...mohon penjelasan wai bee..saya cuba tanya pomen..pomen bgth kena tukar drain motor anggaran RM240...

Wai Bee berkata...

sepatutnya dia wash dulu. rinse dan spin.. klu air x dpt keluar mgkin sumbat oleh kain atau syiling. atau drain motor problem. atau board problem.. byk kmgkinan..

Wai Bee berkata...

salam kembali.. mgkin drain motor yg rosak.. klu harga d area Kuchg Srwk, dlm rm60 blom termasuk caj pasang..

Rosliza Nelly berkata...

Assalamu'alaikum YB...
Sy br lps tukar spring kt motor gear..Sbb dh xleh pusing arah jam..sblm 2 wash n spin slow...
Pastu tukar kapasitor..sbb slow time wash arah jam..tp time spin dh ok...
YB rasela kn kemingkinan sbb ape ye?..kalu motor,time spin dh ok..
Blh tlg selesaikn mslh sy? :)
Kalau nak tak cite detail blhla wasap or col sy
0183852805

Kizwan putra berkata...

Kemungkinan ada SISTEM INTERLOCK atau SISTEM BREK K(Kepingan logam nipis) bermasalah. Pn. Rosliza Nelly.

Kena rujuk kepada pihak pakar

Wai Bee berkata...

waalaikumsalam puan rosliza..
itu kena check satu persatu kat situ.. agak sukar nk bgtahu secara teori..
terima kasih en khairul..

Kizwan putra berkata...

Sy telah hantar Whatsap utk puan respond

Unknown berkata...

Salam tuan, mesin basuh sy model toshiba 9.0kg. Dah seminggu nk pakai asyik klua kod e2 -3 knapa ye

azrindd camprov8 berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
azrindd camprov8 berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
azrindd camprov8 berkata...

Assalamualaikum
Tuan,
Mesin basuh saya jenis Toshiba 9kg full auto AW9770S sy juga mengalami masalah yang sama seperti air tidak masuk kedalam mesin basuh, starting on air akan masuk tetapi dalam masa 10 saat air yang masuk tadi akan berhenti,ujian water inlet seperti gambar diatas telah dibuat dan dalam keadaan baik. Demam apa mesin saya basuh saya ini ya..ini nombor wsap saya 0182133351

shyblogger berkata...

Assalamualaikum Wai Bee,
Samsung fully automatic washing maxhine 6.8kg (WA88V4)
Air tak masuk ke dalam mesin basuh.try tukar valve tapi tak menjadi gak
Wai Bee tinggal mana ye?klu nak minta Wai Bee datang baiki boleh?

Kizwan putra berkata...

shyblogger.

1. kemungkinan juga terminalnya tidak tersambung dengan baik. cuba cuci dibahagian penyambung
2. dah cuba cek kabel tersebut ada arus? ( test dengan testpen pun boleh)
kalo x ada cuba cek kabel tersebut kemmungkinan terputus dari papan utama
3. kalo dah cek kabel ok cuba , cuba tengok dipapan utama. ada tanda-2 terbakar? kalo ada, kena tukar board tersebut.

Lokman berkata...

Salam tuan..maaf saya nk tya pasal mesin basuh saya ni sekejap on...pastu off sdri..kdg2 langsung x boleh on..bila dpt on pastu off balik..kdg2 ok..mohon pencerahan

Lokman berkata...

Mesin basuh jenis LG fuzzy logic 7.0 auto

Wai Bee berkata...

Salam Lokman, kena check kat situ tgk mesin basuh tu masa bila dia on dan off tu, adakah tgh2 wash, ataupun sehabis wash.. byk kmgkinan jugak, tp yg pasti mgkin masalah kawalan dia iaitu board dia..

Mohd Nurilham berkata...

Salam tuan, mesin basuh auto sy jenama pensonic. Bila on semua lampu hidup tapi button 1 pun xboleh tekan dan lampu semua fungsi tak mati.

Lokman berkata...

Wsalam..terima kasih tuan..saya akan cuba tukar board dia

sam adira berkata...

Assalamualaikum...nk tanya ye,mesin basuh saya jenama sharp..problem dia,air tak boleh msuk lpas tu tak boleh rinse n spin tp wash boleh pla..adakah pcb board nya yg dah rsak?

Nurhasni Salin berkata...

Assalamualaikum tuan...mcine basuh saya jenama samsung 10kg...masalahnya air tak boleh keluar...dah cek tak sumbat cuma tukang repair tu cakap ada satu alat kecil sebesar duit syiling 50 sen dan agak tebal yg terbakar dan perlu beli...masalahnya di mna saya boleh dapatkan alat gantian tu.aaf saya tidak dapat bgi gambar alat tu sebab tertinggal di dalam kereta...

Shafaizal Mat Sahar berkata...

Samsung 7.5 kg..kerosakan ..membasuh saja tak henti henti..kenapa?

Wai Bee berkata...

Salam tuan..
Besar kemungkinan masalah board..

Wai Bee berkata...

Waalaikumsalam.. besar kemungkinan board yg rosak..

Wai Bee berkata...

Waalaikumsalam.. mgkin drain pipe motor, cuba cari d jln pasar kl

Wai Bee berkata...

First time dengar masalah mcm ni, mgkin masalah board ni..

Fazle Nezar berkata...

Salam encik..nak tanya.washing machine saya air masuk slow.dah cuci filter,air tetap slow.adakah water valve inlet rosak? Atau water pump?

Wai Bee berkata...

Salam fazle..air tu mmg keluar dr water inlet valve, jika air slow bermakna bukaan valve tu sikit, mmg coil dlm solenoid inlet valve tu sudah rosak..

irzan iswatt berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
irzan iswatt berkata...

Salam tuan, saya dah baca bnyak komen di atas dan menjangkakan water inlet valve saya rosak sebab air x masuk ke dalam mesin basuh. Jadi saya isi air guna baldi secara manual dgn harapan mesin akan berfungsi. Malangnya mesin masih tidak berfungsi. Adakah pcb saya rosak juga atau salah teori saya yg beranggapan apabila air di mesin basuh sudah penuh, mesin akan terus berjalan seperti biasa...mohon nasihat. Tq

Wai Bee berkata...

Salam tuan, kena check satu persatu takut supply tidak masuk ke board. Tapi klu keadaan begini berlaku di mana air x masuk ke dlm tab, mmg kmgkinan besar board yg rosak..

DOLSARIP dol berkata...

as salam tuan... mesen basuh sy keluar kod 4e... apamasalah nya ketika esok 1 shawal... air semua masuk filter bersih...adakan sensor rosak sbb bila pegang sensor air masuk tu dia panas

Wai Bee berkata...

Waalaikumsalam..
Cuba check filter kat air masuk ke dlm mesin basuh tu, sbb sy Google tgk code error 4E for Samsung washing Machine is water inlet problem..

mo zack berkata...

Assalamualaikum encik wai bee.. Sy nk tanya.. Model Singer WT5388..
8.8kg.. Air xblh masuk.. Tp bila masukkan air pakai baldi hingga penuh.. Mesin basuh berfungsi mcm biasa.. Apa masalah tu encik wai bee.. TQ

Wai Bee berkata...

Waalaikumsalam.. klu awk masukkan air secara manual utk proses wash, mcmana dgn proses rinse dan wash second time?
Ok, berbalik pd yg mula, klu awk masukkan air secara manual masa proses mula2, baru dia boleh wash kmgkinan : tmpt masuk air tu tersumbat dgn pasir, ataupun mgkin water inlet valve yg rosak..

mo zack berkata...

Tq en. Wai bee sedia kongsi masalah saya. Bila masuk air manual akan bunyi beep sbb penutup mesin saya buka. Bila dh ttp Ia akan cuci seperti biasa dan seterusnya hingga habis.. Rinse, spin semuanya xde masalah.. Pcb dh tkr baru 8 bln yg lps.. Masalah ni br je jadi.. Tq en. Wai bee.. Sy akan cb cek yg tersumbat tu dulu

Unknown berkata...

Assalamualaikum en wai bee,
Mesin basuh sy jenis samsung 7kg auto.ada mslh air yg masuk keluar xhenti2 bl disetting air level high.klu setting air level low baru lah air berhenti keluar dan dia blh start wash seperti biasa.minta bantuan penerangan en wai bee.tq

Kizwan putra berkata...

Walaikumussalam UnKnown

MAsalah mesin basuh tuan kemungkinan

1. Masalah sensor rosak ( Water level pressure switch )
2. Paip ke sensor dah bocor
3. Paip pressure switch tersebut tercabut sambungan atau tidak ketat
4. Ada kekotoran atau sampah telah masuk dalam paip sensor

Harap membantu

mo zack berkata...

Assalamualaikum en. Wai bee. Nk tanya. Water inlet valve sy dh tukar baru tp air masih xblh keluar. Mcmne nk cek tersumbat.. Kt water inlet tu ada penapis kecik sy cek ok je.. Atau nk buka saluran belah dlm. Posisi water inlet sy lbh kurang sama mcm gambar di atas. Tq

Redly Xavi berkata...

Salam tuan.... Mesin basuh LG Model WF-C700(7Kg).. Mesin ni Boleh ON tp bila klik Wash-rinse-spin,ketiga-tiga ni semua tak berfungsi... Ty

Redly Xavi berkata...

Lagi satu Bila Nak klik,mesti soundnya ada kan? ni langsung tiada...

Wai Bee berkata...

Klu mcm tu, baik awk check pendawaian dia dr mula sampai habis, takut ada wayar yg terlepas atau putus digigit tikus, tp klu wayar ok, rasanya board tu rosak balik.. 😥

Wai Bee berkata...

Salam.. mula2 cuba check semua wayar dlm mesin basuh tu, takut ada wayar putus digigit tikus. Tp klu wayar semua ok, maknanya board yg rosak..

mo zack berkata...

Rumah sy flat mmg xde tikus. Ok sy cuba cek pendawaian dulu. Kalau xok jgk sy ikut mcm encik wai bee kata.. Tq

chow pai berkata...

Terima ksh tuan

khairull quay berkata...

Salam. Tekanan airpaip laju tapi bila masuk mesinbasuh jadi perlahan. Ada tersumbat dimana mana ? Apa barang perlu tukar ?

Wai Bee berkata...

Salam, check filter tmpt air masuk ke mesin basuh tu, yg besar duit siling 10 sen tu, biasanya pasir sangkut kat situ

Salleh Azman berkata...

Air masuk > cuci > drain...(berhenti sekejap)..> lps 2 minit sambung drain smpai habis > spin > air masuk > bilas > drain..(berhenti sekejap)..> lps 5 minit error ( E5)..

Cmana tu bos?

Kizwan putra berkata...

Salam En.Salleh Azman.

Kemungkinan Board tuan ada masalah

Sy biasa hadapi masalh ni dengan mesin basuh Toshiba yang ada lock