iklan2

Ahad, 15 Julai 2012

Pemampat peti sejuk domestik..

Salam...
di sini saya ingin berkongsi tentang pemampat yang digunapakai pada kebanyakan peti sejuk domestik di Malaysia.
Seperti gambarajah di atas, pemampat ini dikenali sebagai pemampat jenis salingan atau dalam bahasa englishnya "hermetic compressor". Mampatannya dilakukan dengan pergerakan omboh di dalam silindernya.

Berikut adalah anggaran kuasa pemampat bagi setiap peti sejuk di mana ianya dipasangkan :

   Bil.                  Watt                            Btu                          Kuasa kuda
   1.                       74.6                            900                              1/10
   2.                       93                             1125                              1/8
   3.                     124                             1500                              1/6
   4.                     186                             2250                              1/4
   5.                     373                             4500                              1/2
   6.                     560                             6750                              3/4
   7.                     746                             9000                                1
   8.                    1119                           12000                              1 1/2
   9.                    1492                           18000                               2
  10.                   1865                           24000                               2 1/2
  11.                   2238                           30000                               3

Sebagai contoh, lihat ketiga-tiga pemampat ini :


Specification :
The NS range of LG compressors are made for small sized refrigeration and freezer systems.
- Low Back Pressure
- R134a Gas
- 38 - 95 Watts
- 151 - 1125 BTU
- 220-240 / 50 Hz / 1 PH
- Scotch - Yoke Design.   Made in Korea.

Specification :
The NR range of LG compressors are made for medium sized refrigeration and freezer systems.
- Low Back Pressure
- R134a Gas
- 103 - 155 Watts
- 1130 - 1800 BTU
- 220-240 / 50 Hz / 1 PH
- Con-Rod Design. Made in Korea.


Specification :
The LX range of LG compressors are made for large sized refrigeration and freezer systems come with starting capacitor.
- Low Back Pressure
- R134a Gas
- 180 - 615 Watts
- 2250 - 7500 BTU
- 220-240 / 50 Hz / 1 PH
- Con-Rod Design.
Made in Korea.

Ada pemampat mempunyai label kadaran kuasa kuda dan nilai Watt sekali :
   

4 ulasan :

AR Wahap berkata...

Saya mempunyai chiller jenis Da Sen DEI-635E yang bermasalah. Selepas beberapa kitar penyejukan compressor akan berhenti berfungsi. Setting temperature = 8 darjah celcius, compressor off. Compressor on bila suhu 12 darjah celcius. Ada bunyi klik klik pada compressor seperti nak hidup tapi tak hidup. Suhu semakin meningkat. Bila saya offkan chiller dan usik wayar ke compressor kemudian ONkan balik chiller, saya dapati compressor bekerja seperti biasa untuk beberapa kitar lagi. Apakah masalah chiller saya? Sekian, terima kasih.

ARW, Johor Bahru.

AR Wahap berkata...

Pembetulan: Tanpa usik wayar ke compressor pun, bila di'Off'kan dan di'On'kan semula compressor akan bekerja seperti biasa. Tetapi selepas beberapa kita penyejukan compressor akan berhenti berfungsi. Kedegaran bunyi klik, klik, klik dari compressor.

ARW, Johor Bahru.

Wai Bee berkata...

emm.. biasnya bunyi klik itu datang drpd overload iaitu bunyi plat logam di dalamnya, kalau boleh cuba ambil bacaan common, starting dan running compressor tersebut dgn multimeter, kaedah terperinci boleh di tonton dlm youtube jika mahu atau lebih baik suruh mereka yg tahu untuk memastikan compressor dalam keadaan baik atau tidak.. satu lg, adakah body compressor jika dipegang dlm keadaan suam atau sedikit panas atau panas melampau?

AR Wahap berkata...

Thanks for the prompt reply. Saya dah cuba 'On'kan chiller tu lagi tp compressornya turned off sebelum sampai temperature yg disetkan, 8 darjah celcius. Suhu mula dari 29 darjah celcius. Compressor stop pada suhu 10 darjah celcius. Badan compressor terasa panas tapi masih boleh dipegang.