iklan2

Sabtu, 3 Mei 2014

Servis dapur gas pulak..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Kali ni aku dan adik aku saje nk selongkar dapur gas kat rumah mak. Ye la dia punya butang nyala api tu dah tak berfungsi, terpaksa guna 'spark lighter' untuk menyalakan apinye. Mulanya sebelah je yang rosak, bila dah dua2 rosak, apa lagi, ambik 'tools' yang patut la, hehe..





Bila dah buka yang bahagian piring tu, baru dapat buka yang bahagian dalamnye, angkat kaca dia.


Sekarang baru nampak dua butang penghidup api, modul / board untuk menghasilkan 'spark' dan bateri saiz D yang masih di dalam penutup hitam yang sebelah kiri sekali tu.


Ini dia modul / board elektroniknya yang berfungsi untuk menghasilkan  percikan api. Nampaknya ia sudah rosak dan setelah dicari sparepartnya, agak susah untuk menjumpainya kecuali pergi ke ELBA Centre mungkin.. kerana dapur ini berjenama ELBA.
Apapun, untuk menggunakan dapur ini, mak terpaksa pakai 'spark lighter' la untuk menghasilkan percikan api sebelum memasak. :) Tunggu tukar dapur yang baru. :)




Subhanallah..
Alhamdulillah..
Allahu Akbar..




2 ulasan :

Unknown berkata...

Salam..encik ada buat servis dapur gas rumah?

Wai Bee berkata...

Salam.. Tak :)