iklan2

Ahad, 5 Ogos 2012

..repair mesin basuh pulak..

Salam Ramadhan..
hari ini 16 Ramadhan 1433H.. hari ni aku repair mesin basuh semi automatik, jenama Toshiba..
customer bagitau bahagian spin dia tak boleh putar.. mula2 aku ingat kapasitor dia yang problem, rupanya ada 2 tempat yg problem, limit switch dan brek motor dia. Kapasitor bila check dgn multimeter ok, check dgn capacitor tester pun ok, 7microfarad (spin) & 9mikrofarad (wash).

tp customer bilang dia nk beli mesin basuh yg baru drpd repair dan tukar motor spin.. huhu..

15 ulasan :

wai bee berkata...

salam..

Mazlinda Tahir berkata...

ada zanussi semi auto model ZWS70M xleh spin. masalh ni bermula biler penutup atas pintu dryer tu harus ditekan sikit(sb attached kat badan x mcm brand lain yg boleh cabut tutp wash n dry) barulah boleh spin. makin lama..satu hari tiba2 x hidup dryer. bunyi motor tu adalah. tlg jelaskan. email kat mazlinda.tahir@gmail.com

wai bee berkata...

ok.. nanti sy emel ye.. inshaallah..

yax berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
yax berkata...

salam,
saya mempunyai mesin basuh toshiba aw-8480s fully auto. masalah nya mesin x boleh on. bila tekan on bunyi beep skali je..agak2 apa masalh nya?
tq

wai bee berkata...

salam yax..
semalam saya baru repair mesin basuh model yg sama, Toshiba AW-8084SM kapasiti 6.5kg (harga rm1,200) menurut owner di Kuching.
jadi masalah yg saya dan kawan saya jumpa ialah pada panel punatekan di depan. ada dua board yg berdekatan disambung dengan wayar sekali.. jadi terpaksa tukar dua biji board tu lah.. tp sblm tu saya maklumkan dulu dgn customer sama ada dia setuju atau tidak sbb harga board tu agak mahal.. baik beli yg baru (beli jenama lain dgn kapasiti 7.0kg average rm899)
skrg sy masih menunggu feedback dari customerla.. :)

yax berkata...

kalau mcm tu baik baru je lah..tengah2 bulan pulak dia buat hal..haha..ok lah..tq wai bee

wai bee berkata...

tp boleh try check dulu dgn pomen yg tahu.. mana tahu ia cuma masalah pd limit switch atau problem yg kecil.. ;-)

Mie Jobot berkata...

minta tolong.......sy pakai samsung semi auto 4.5kg. bhgian spinner dia slow mcm xlarat nk spin...kenapa ek??

wai bee berkata...

1. check kapasitor utk spin,
2. check brek motor, bhgn tu boleh adjust..

MimieWOH berkata...

Nk tnya.mesin basuh semi auto toshiba.klau ltk kain byk spin slow.ape masalah ya

Wai Bee berkata...

1. check kapasitor utk spin,
2. check brek motor, bhgn tu boleh adjust..

Unknown berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Rz-Na berkata...

salam, bila saya spin, trip sampai main suis, kenapa yer? tq

Wai Bee berkata...

Salam.. klu spin ia trip, mgkin motor spin yang rosak..